duminică, 5 februarie 2012

Prevederi noi în acordarea concediului de creştere a copilului. Taţii îndemnaţi să stea o lună acasă cu copilul

Conform unei prevederi legale care va intra în vigoare de la 1 martie 2012, o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului va trebui alocată celuilalt părinte, în caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva lună de concediu se pierde.

Mai precis, după cum reiese din OUG 124/2011, dacă mama copilului optează pentru un concediu de 2 ani, în realitate va sta acasă 1 an şi 11 luni, o lună fie va fi luată de tatăl copilului, fie se va pierde.

Iată ce spune OUG 124/2011 publicată în Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011:

Articolul 11 se modifica si va avea următorul cuprins:

"Art. 11

Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia." (Sursa)

Măsura este pozitivă pentru că va încuraja taţii să se ocupe de îngrijirea copiilor. Însă de moment lipsesc câteva date despre aplicarea ei concretă. Cuantumul indemnizaţiei în respectiva lună de concediu va rămâne la fel ca pe întreaga perioadă a concediului sau se va calcula din nou în funcţie de venitul tatălui? Respectiva lună de concediu poate fi luată în orice moment în perioada de 2 ani, respectiv de 1 an a concediului? Ce se întâmplă cu mamele singure, vor pierde automat o lună din perioada concediului?

Şi mai curios lucru este că acestei prevederi legale nu i s-a făcut încă publicitate, deşi va intra în vigoare în mai puţin de o lună.

12 comentarii:

Silvia Dumitru spunea...

OUG111 a fost construita stramb inca de la inceput iar propunerile de modificare din OUG124 forteaza si mai mult discriminarea in ambele sensuri, ingradind dreptul la libera alegere al parintilor.
Avem deja o legislatie privind concediul maternal si paternal, in consecinta prevederile legislative privind concediul pentru cresterea copilului(CCC) ar trebui sa fie construite echidistant, astfel incat sa lase libertate parintilor sa decida in ce masura se implica fiecare in cresterea si educarea copiilor. Nu e cazul la noi.

Off, nici nu stiu cu ce sa incep mai intai (o sa incerc sa fiu cat mai succinta).
In primul rand, nu inteleg de ce i-au mai pastrat numele de “concediu si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor” cand prin sintagma “Dreptul la concediul pentru cresterea copilului..se acorda pe baza netransferabila persoanelor” il fac obligat-fortat sa fie de fapt o prelungire a concediului de maternitate.
Stim cu totii ca in primele luni de viata, biologic, copilul este mai mult dependent de mama decat de tata, in consecinta mamele sunt cele care se ocupa la inceput de ingrijirea copiilor (alaptare. s.a). Atat OUG111 cat si modificarile din OUG124, prin restrictiile aberante pe care le impun transmit de la o posta mesajul ca este aproape exclusiv obligatia femeii/mamei sa se ocupe de ingrijirea si cresterea copiilor–si nu doar pe termen scurt. Voua tatilor, ma rog, doar unora dintre voi, va spunem noi cat timp aveti voie sa alocati activitatilor de ingrijire si crestere a copilului!
A nu da posibilitatea de a transfera, atunci cand se doreste, CCC celuilalt parinte (in speta tatilor) reprezinta o incalcare a prevederilor Codului Familiei „In relatiile dintre soti, precum si in exercitarea drepturilor fata de copii, barbatul si femeia au drepturi egale.”. Cu ce drept vii tu statule, sa-mi spui tu mie - barbat/tata cat timp am voie sa petrec cu copilul meu? Si ma rog, care sunt criteriile pe baza carora ai stabilit ca am dreptul la o luna, si nu mai mult sau mai putin?

2nd, asa cum bine ai observat si tu Tudorina, se reglementeaza strict situatia copiilor nascuti in cadrul unei casatorii (familie). Ceilalti nu conteaza, la fel si drepturile parintilor lor.

Principalele 3 critici pe care le aduc legislatiei ref. la CCC sunt:
- de ce ma pedepsesti tu statule, pe mine femeie, si-mi dai o indemnizatie mizera atunci cand fac un copil si ma fortezi sa devin dependenta de altii pentru a supravietui? Contributiile ai stiut sa mi le iei proportional cu valoarea veniturilor.
- ca o consecinta, de ce trebuie celalalt parinte (tatal) sa munceasca ca un bou, de doua ori mai mult ca inainte, pentru faptul ca atunci cand a facut un copil veniturile - as spune ale familiei dar nu vreau sa exclud si parintii care nu sunt casatoriti - au scazut(destul de mult)?
- de ce, in era tehnologiei, interzicem cumularea indemnizatiei cu alte venituri (salariu, s.a)? Sunt atatea profesii unde prezenta fizica nu este imperios necesara la locul de munca si parintii ar putea lucra macar part-time, daca nu full-time de acasa? Munca la domiciliu (vezi Codul Muncii) de ce-o mai avem? Din punctul meu de vedere ar fi a win-win situation pt toata lumea: pt parinti(au timp sa se implice activ in ingrijirea, cresterea si educarea copiilor) si pt stat (care pe de o parte acorda indemnizatie si in acelasi timp, pe cealalta parte ar putea compensa aceasta indemnizatie prin taxele pe care le-ar plati parintii care si muncesc).

Dar cred ca cel mai mult si mai mult ma deranjeaza faptul ca societatea civila nu reactioneaza.

p.s: participarea activa a tatilor la ingrijirea, cresterea si educarea copiilor nu se realizeaza prin prevederi legislative aberante ci prin schimbarea mentalitatilor si constientizarea rolului cu adevarat important pe care il au odata ce-au devenit parinti: http://www.youtube.com/watch?v=KtG7kYf4x8M

cristina spunea...

aveti perfecta dreptate
Am si eu o intrebare catre ,,statul asta destept,,care le impune tatilor cat timp sa-i petreaca cu copii lor.
1.daca tatal realizeaza un venit mai mare decat indemnizatia mamei ,cum se calculeaza indemnizatia pe care o ia tatal in luna aceea?Si chiar de s-ar calcula 85%,75% la suta din salariul lui,de ce ma obliga el sa-mi scad venitul familial ,cand tatal ar putea merge in continuare la servici si-ar castiga salariul intreg?
2. Ce se intampla cu tatii someri sau fara servici,sau mamicile singure? Imi micsoreaza mie ca mama concediul de ingrijire al copilului?
3 Unde este dreptul de libera alegere in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului?
4.de ce atata timp cat eu ca mama aleg sa-mi iau concediu de ingrijitre a copilului,deci imi asum aceasta obligativitate,de ami creste si educa copilul si-a fi prezenta in viata lui mai mult sau mai putin decat tatal, sa-mi impuna ei niste regului tampite?
Cine a initiat aceasta lege ,a gandit-o cu dosul nu cu capul ,probabil dupa un somn mai agitat sau dupa o cearta cu sotia (sau sotul)pe tema contibutiei si prezentei lui in viata propriului copil.
Rusine!

Tudorina spunea...

Cristina, legea merge înspre direcţia împărţirii egale a sarcinilor de îngrijire a copilului între părinţi, ceea ce este foarte bine. Sunt taţi care se vor bucura că pot se ocupe şi ei de copilul lor măcar o lună sau mai mult. Legea spune "cel puţin o lună" asta înseamnă că se poate împărţi 50%-50%, ceea ce ar fi foarte frumos.
Ceea ce e neclar este aplicarea ei. Vom vedea după 1 martie.

Ioana spunea...

Tatii care vor sa se bucure si ei de timp cu bebelusul pot alege, impreuna cu mama, sa stea acasa in CCC in locul mamei.

Eu cred ca noul amendament nu face decit sa reduca CCC cu o luna, pentru ca majoritatea familiilor vor alege sa nu zapaceasca bebelusul o luna (cel mai probabil, a 12a din primul an) si sa nu alerge pe la primarii cu dosare si adeverinte, asa ca mama se va intoarce la munca mai devreme cu o luna, iar tatal isi va vedea de jobul lui. Si uite-asa mamele si bebelusii mai pierd o lupta, iar statul mai economiseste niste bani.
Pentru ca acolo scrie clar ca si daca tatal nu se foloseste de acest nou drept, mamei i se reduce CCC cu o luna, by default. Deci nu e un drept cistigat de tata, e un drept restrictionat mamei.

Anonim spunea...

Daca tatal voia sa stea cu copilul,intre el de la inceput in concediu,iar eu megeam la munca.In plus,eu nasc in august,dar mai am doi copii,de 4,respectiv 2 ani.Chiar credeti ca sotul va fi in stare sa le faca faca la toti 3,cand noi nu avem nici un alt ajutor?Mereu m-am descurcat singura cu cei mici,duceam unul la gradinita,pe celalalt il luam dupa mine,plus ca faceam curatenie,mancare si sotul cand venea acasa doar statea.Daca vrea saa stea cu ei,alege sa intre el in concediu.

Mihaela spunea...

Cand s-a gandit la aceste prevederi cred ca au uitat sa ia in calcul cel putin 2 aspecte:
1. taticii care vor sa se implice in cresterea copiilor se implica indiferent ca stau cel putin o luna acasa sau nu stau deloc si taticii care nu vor sa se implice stau o luna acasa si bebelusii lor pe la bunici. vecini, rude, etc pentru ca ei sa-si vada in continuare de ce vor sa faca( sa merga la pescuit, la o bere cu prietenii, la jucat carti in fata blocului, etc);
2. drumurile si actele care se depun o data pentru mama si o data pentru tata cine le va face la asigurarile sociale , pentru ca la noi un dosar include o suta de acte si o gramada de bani , pe langa faptul ca atunci cand faci aceste drumuri cu cine lasi bebelusul. Ne place sa ne cramponam intr-un “ciot” cand in fata noastra nu vedem un “munte” ; sa ne uitam mai bine si sa vedem ca a scazut natalitatea foarte mult si nu este de mirare ca o sa mai scada cu atatea reguli si reglementari care ni se aduc de UE.Si alocatiile pentru copii sa se platesca in Romania noastra ca in UE si atunci sa respectam ce ne impun ei noua. D-zeu sa ne ajute sa crestem copiii sanatosi ca de atatea reglementari si reguli impuse de cei de sus suntem satui.

Elena spunea...

E o masura foarte proasta dupa parerea mea. Ar trebui sa fie optional, nu obligatoriu. Daca o femeie e norocoasa si alapteaza pina la un an, intarca copilul cu o luna mai devreme? De ce nu ar putea sa mai stea o luna acasa? Din cite am auzit, indemnizatia de concediu de ingrijire intra dupa citeva luni... deci in luna respectiva mama nu o sa ia indeminzatie ca merge la munca, la munca o sa ia salariu eventual la sfirsitul lunii, tatal nu o sa ia salariu ca e in concediu, indemnizatia apare mai tirziu, familia aia din ce traieste ??
Daca tatal cistiga bine, nu are nimeni nici un interes sa scada venitul familiei, asa ca mama o sa se intoarca la munca mai devreme si gata. Daca tatal nu vrea sa se implice.. nu sa se implice obligat, o sa paseze copilul la bunici si gata.

Anonim spunea...

Conform legii ,fiecare persoana primeste o decizie referitoare la indemnizatia de crestere copil,de cand depui dosarul ,ar trebui in termen de 30 de zile sa-ti parvina decizia,astfel e vina institutiei,oricum data luarii la cunostinta reprezinta data de la care se scurg cele 30 de zile,de multe ori suntem dezinformati de angajatii din primarii.In cazul in care persoana a optat pt. 2 ani, dar in termen de 1-2 luni apar anumite oportunitati ,sau chiar probleme ,din momentul primirii deciziei persoanele au la dispozitie 30 de zile pt. a contesta ,pt. a nu fi de acord cu decizia si se poate schimba,de exemplu din 2 ani in 1. Daca trece si acest termen, decizia va ramane definitiva.Deci exista aceasta solutie ,pt. a beneficia de suma de 500 de lei ,in cazul revenirii la job inainte de implinirea a unui an a copilului.Este posibil chiar sa gresesti completarea initiala a cererii etc. sau sa nu fii suficient informat.....Oricum este in pregatire o lege care abroga ciudateniile legate de optarea perioadei, care creaza multe probleme in intreaga tara,apare in scurt timp. Emilia, Brasov.

ana spunea...

de unde pot sa iau adeverinta de venit daca sunt in concediu de crestere a copilului??

Tudorina spunea...

Nu stiu. Intrebati la Administratia Financiara si la angajator.

Birou traduceri spunea...

Adeverinta de venit se ia din Ion Campineanu, de la prestatii sociale. Insa, din cate stiu, in cazul meu, am primit acasa o instiintare oficiala - semnata si stampilata cu tot ce trebuie- care atesta venitul obtinut pe luna si perioada in care se plateste...deci cred ca tine loc si de adeverinta de venit...

mica spunea...

De ce copilul meu trebuie sa fie discriminat si sa fie alaptat numai 11 luni, numai pentru ca are un tata? Copiii din familii monoparentale , aflati numai in ingrijirea mamei, nu sint intatrcati la11 luni. De ce trebuie sa cumpar eu lapt praf , si de unde bani, mai ales ca, daca trebuie sa ma intorc la lucru, pina mai intra un ban in casa mai trec doua luni - la cit de greu se acorda banii pentru concediu pentru ingrijirea copilului , pentru noul dosar, cel al tatalui. Toate analizele si nasterea copilului ne-au costat de ne-au uscat , mai avem un copil si, pina mi-au intrat mie banii de CIC am fost la limita supravietuirii... De-abia ne-am redresat si noi un pic, inca mai avem datorii si trebuie sa o iau de la capat cu grijile si imprumuturile pentru ca asa vor niste scelerati care nu au muncit un minut toata viata lor ; dar propun si voteaza legi pentru mine care am muncit 16 ani si o voi mai face pina cind m-or pensiona, daca m-or pensiona vreodata. Legea, asa cum e gindita , e facuta impotriva nevoilor si binelui copiilor si a natiunii, in cele din urma. Ar trebui sa fie concediu platit pentru mamicile care au cotizat pina la 3ani ai copilului, ca nici crese nu exista.
Ar trebui sa actionam in instanta.