vineri, 7 octombrie 2011

O acţiune civică reuşită: Marşul Panaramelor /Slutwalk Bucureşti




A venit multă lume, în prima parte cam o 100 de persoane, după care 200 sau mai mult, iar atmosfera a fost excelentă. S-a scandat şi fluierat, pancartele au fost care mai de care mai colorate şi mai creative iar lumea s-a purtat civilizat pe tot parcursul marşului, fără excepţie.
Reiau, pe scurt, câteva din motivele acestui marş: fetele şi femeile din România sunt supuse în mod constant agresiunilor sexuale, de la pâsâieli, fluierături şi „inofensive” abordări pe stradă de tipul „hei, păpuşa, ai un ceas?” sau ofensive de tipul „ce te-aş f…” şi tot felul de înjurături, până la pipăieli, palme, îmbrânceli şi în cele mai rele cazuri violuri. Fetele şi femeile din România sunt de multe ori judecate şi învinovăţite pentru agresiunile sexuale pe care le suferă. Sunt luate la întrebări acuzatoare de tipul „de ce te-ai îmbrăcat aşa?”, „ce căutai la ora aia pe stradă?”, „de ce umbli pe străzi neluminate?”, „de ce te-ai dus acasă la ăla?”. Trăim într-o societate în care se învaţă cum să te fereşti de violuri, în loc de a nu viola.
Am organizat acest marş pentru a spune: STOP! Nu victimele sunt vinovate pentru agresiunile sexuale, ci agresorii! Aceste agresiuni trebuie să înceteze, agresorii trebuie blamaţi şi descurajaţi. Poliţia, justiţia şi unităţile medicale trebuie să înceteze în a mai blama victimele în orice fel şi trebuie să le ofere tot suportul pentru depăşirea traumelor.
Iată câteva din scandările de la Marş:
  • NU mă simt flatată sa fiu AGRESATĂ!
  • ORICUM m-aş îmbrăca VIOLUL este vina TA!
  • POT sa fiu şi goală, pe corpul meu NU pui mana DECÂT dacă VREAU eu!
  • 1,2,3 Agresorii jos cu ei!
  • Oriunde aş merge, ORICE aş purta, NU e NU şi DA e DA!
  • NU vrem cursuri de apărare pentru o SINGURĂ plimbare!
MESAJELE DE PE PANCARTE:
  • FUSTA MEA≠ INVITAŢIE LA VIOL
  • DĂ MÂNA CU MINE, NU CU FUNDUL MEU
  • MAKE LOVE, NO RAPE
  • NU ÎNSEAMNĂ NU. ÎNTOTDEAUNA!
  • VAGINUL MEU, ALEGEREA MEA!
  • STOP HĂRŢUIRII FETELOR PE STRADĂ
  • POLIŢIŞTII SĂ NE APERE, NU SĂ NE FLUIERE
  • FASHION VICTIM≠ RAPE VICTIM
  • MASS-MEDIA, NU MAI TRATA VIOLUL CA DIVERTISMENT!
  • FEMEI, FIŢI SOLIDARE, NU TOLERAŢI MISOGINIA!
…şi multe altele, le puteţi vedea şi în fotografii.














Au existat comentarii legate de alegerea numelui marşului.
1. Au fost persoane care n-au înţeles ironia şi scopul alegerii denumirii: „Marşul panaramelor? Nu sunt o panaramă ca sa iau parte la aşa ceva! Şi cum poţi folosi denumiri ca pitipoancă, târfă, curvă etc. în sens pozitiv?”, se întreba o persoană pe Facebook. Explicaţia este, pe scurt, următoarea: „În jurul nostru, un apelativ ca panaramă sau curvă nu e folosit ca o descriere, ci ca o armă. Şi atunci cea mai bună metodă de a neutraliza astfel de apelative este revendicându-le, adică să nu le mai luam în serios ca jigniri şi să ni le asumam noi însene, să le folosim ca pe nişte termeni care nu ne mai rănesc… aşa le subvertim şi avem o şansă de a ne elibera de influenţa lor şi a le puterea!” (explicaţia pe larg pe site-ul Ladyfest). Să ne amintim că în anii '90 intelectualii români au luat parte la Golaniadă. O jignire la adresa lor lansată de Iliescu, a fost transformată în ceva mobilizator şi pozitiv. Cred că femeile n-ar trebui să se mai teamă că sunt numite panarame, piţipoance, târfe, curve dacă se îmbracă într-un anume mod sau nu răspund la "chemările de împerechere" ale unor mitocani de pe stradă sau de altundeva.
2. S-a insinuat că ne-am fi ferit pudibond de traducerea exactă şi dură a Slutwalk (traducerea fiind Marşul Curvelor sau Marşul Târfelor). Nu este aşa. „Slut” are mai multe conotaţii în engleză, pe când în limba română duce mai degrabă la sensul de lucrătoare sexuale. N-am fi vrut să încurcăm borcanele. Şi problema prostituatelor este importantă şi merită atenţie, dar ideea marşului de ieri a fost alta şi n-am vrut să lăsăm loc de interpretări. „Panaramă” a fost termenul ales după îndelungi consultări şi discuţii.
Marşul de ieri a avut o acoperire mediatică excelentă, atât la televiziuni (Realitatea tv şi Antena 3 au avut transmisiuni în direct), cât şi la radiouri, pe agenţiile de presă şi în ziare. Mai jos puteţi vedea unul din reportaje:



În încheiere, îi felicit pe toţi participanţii de ieri şi le mulţumesc celor care ne-au susţinut de la depărtare şi ne-au transmis cuvinte frumoase de solidaritate. Le felicit şi pe organizatoare. A fost o plăcere să lucrăm împreună, noi de la vreo trei organizaţii feministe, plus alte persoane neafiliate şi nu vă ascund că atmosfera de la întâlnirile noastre pregătitoare a fost la fel de superbă ca la marşul propriu-zis. Sper să organizăm împreună multe alte acţiuni feministe de acum înainte. Bravo, fetelor!

4 comentarii:

Domnita Iancu spunea...

Da Tudorina atmosfera a arata ca suntem solidare iar pentru organizare: "Jos palaria".Imi pare bine ca am participat. Va felicit!

dana spunea...

Va felicit!

Dragos spunea...

Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

Anonim spunea...

lol,

Ma intreb de ce chestia cu panarama se refera doar la aspectul (exetrior) sus numitelor doamne ??
Mai facut sa rad. O manifestatie mai anti obiectiv nu puteti face. Recunoasteti ca aspectul e totul. hahahaha