duminică, 4 iulie 2010

Guvernul a decis desfiinţarea A.N.E.S.!

Guvernul României, la propunerea ministrului Muncii, Mihai Şeitan, a decis săptămâna aceasta desfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (A.N.E.S.), singura instituţie publică din ţară care se ocupa în mod expres de promovarea drepturilor femeilor şi a egalităţii de gen.

Într-un context european şi internaţional în care se recunoaşte necesitatea unor politici prin care femeile şi bărbaţii să beneficieze în societate, familie şi muncă de oportunităţi egale, guvernul României merge împotriva curentului aruncând la coş orice proiect şi activitate legată de acest domeniu.

Dau doar două exemple. Coincidenţă sau nu, dar săptămâna aceasta în cadrul ONU s-a înfiinţat o nouă structură intitulată în engleză „UN Women” care potrivit secretarului general, Ban Ki-moon, "va stimula eficient eforturile ONU pentru a promova egalitatea între sexe, pentru a da femeilor şanse în viaţă şi pentru a ataca discriminările în toată lumea". Rezoluţia ONU de înfiinţare a acestei suprastructuri a fost adoptată cu unanimitate, iar persoana care o conduce are rang de secretar general adjunct.

La nivel european, în urmă cu nici o lună de zile a fost pus în funcţiune Institutul European pentru Egalitatea de Gen cu sediul la Vilnius.

Şi Guvernul României ce face? Desfiinţează singura amărâtă de instituţie care mai avea câte un studiu/proiect/politică publică/ strategie în domeniu. Cei 15 angajaţi ai A.N.E.S au elaborat anul trecut o Strategie Naţională în domeniul Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, adoptată de Guvern la începutul acestui an. E o strategie făcută cu un buget infim, de doar 45.000 euro pe an, dar prin care se încercau câteva politici de gen, de pildă eliminarea stereotipurilor sexiste din educaţie, a discriminărilor femeilor de pe piaţa muncii şi din politică, a încurajării femeilor să participe la luarea deciziilor în politică. Acum se va alege praful de această strategie.

În urmă cu doar o săptămână A.N.E.S. anunţa pe site-ul său că organizează un concurs pentru ocuparea unei funcţii temporare, una din persoane plecând în concediul de creştere a copilului. M-am interesat de acest job şi am aflat cu această ocazie ce salarii primeau angajaţii A.N.E.S.: 800 lei/lună. Aşadar, mare economie la buget nu prea face acum Guvernul României desfiinţând această instituţie.

Mai presus de orice, gestul guvernului este unul simbolic. În teorie, Ministrul Şeitan vrea să dea impresia că face restructurări şi că adoptă măsuri de austeritate.

În realitate, desfiinţarea acestei agenţii arată că în mintea miniştrilor şi a Prim Ministrului României preocuparea pentru drepturile femeilor este zero. Reprezentanţilor guvernului nu le pasă că România e ţara în care 1,2 milioane de femei sunt victime ale violenţei domestice, că e nr. 1 în traficul de femei din Europa, că româncele continuă în majoritatea familiilor să se ocupe singure de treburile casei şi creşterea copiilor pentru că nu există educaţie care să schimbe mentalităţile lor şi ale soţilor lor, şi nu în ultimul rând, că imaginea femeilor în emisiunile televizate se degradează de la an la an.

Guvernul României vrea să iasă bine la cifre şi să spună că a făcut restructurări şi economie la buget. Sacrificarea A.N.E.S, alături de agenţia de protecţie a drepturilor copilului şi agenţia pentru persoanele cu handicap arată încă o dată că guvernul Boc este laş, lovind în cei vulnerabili şi fără suport din partea unor grupuri de interese, găşti şi cumetrii.

Desfiinţarea A.N.E.S. s-a făcut fără nici un fel de consultare. Nimeni, nici măcar angajaţii acestei minuscule agenţii, n-a ştiut nimic până când desfiinţarea nu s-a adoptat prin OUG în şedinţă de Guvern. Evident, nici noi, cei din mediul ONG şi din mediul academic, n-am ştiut absolut nimic despre planurile guvernului.

Foarte multă lume care lucrează în domeniu a fost surprinsă şi revoltată. În decurs de câteva ore am primit pe email numeroase reacţii şi sper ca în zilele următoare să redactăm o scrisoare de protest, să trimitem sesizări către instituţiile europene şi internaţionale şi, în definitiv, să avem o reacţie aşa cum se cuvine faţă de acest act al guvernului.

.

Update.

Cristina Pocora - PNL, preşedinta Comisiei pentru Egalitatea de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi din Camera Deputaţilor are o reacţie vehementă faţă de această decizie a guvernului:

"REFORMA STATULUI SAU GENOCIDUL CONTINUĂ"

.

Update 2.

Gabi Creţu (PSD), fostă europarlamentar, îmi spune pe facebook "Trebuie dat un semnal de alrma. Desfiinteaza guvernul ANES (il transforma in directie la minister)...". Atenţie, Gabi, din informaţiile pe care le am, ANES nu va deveni nici măcar o direcţie în cadrul Ministerului Muncii, ci un compartiment!

.

Update 3.

Am primit anterior pe blog şi următorul mesaj de la Lucia Lepădatu, consilieră la Camera Deputaţilor:

"Tudorina, citeste, te rog, MO partea I, nr.446/1 iulie.2010, OUG nr.68 din 30 iunie 2010. ANES, ANPFDC, ANPH dispar, vor fi incorporate ca directii in Ministerul Muncii. Ce spui de asta? Cum ramane cu independenta ANES, conditie pe rapoartele de tara? Cum ramane cu drepturile femeii in RO? Cum se vor mai derula programele ANES finantate din fonduri europene? Dar cu Programele fostei ANPF finantate de Banca Mondiala?"

Cum rămâne ar fi trebuit să explice domnul Şeitan, dar mă tem că el mai întâi taie şi apoi măsoară. N-am văzut în viaţa mea un ministru mai auto-distrugător ca ăsta. Dacă mai rămâne mult în fruntea ministerului o să-l desfiinţeze cu tot cu Casele de Pensii şi Asigurări Sociale numai să raporteze că a făcut "reformă".

Îl doare pe el în cot de rapoartele noastre de ţară şi de drepturile femeii. Cât despre proiectele finanţate din fonduri europene, s-a văzut cât de (ne)interesat e, ţinând agenţia aia cu o mână de oameni şi un buget cât pentru o şcoală generală. Cu aşa echipă oricum era imposibil să deruleze proiecte din fonduri europene, deşi pe domeniul egalităţii de şanse UE acordă foarte mulţi bani. Şeitan şi ai lui nu ştiu decât să se vaite că nu sunt absorbite suficiente fonduri dar nu construiesc efectiv o structură de absorbţie.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Se poate astfel raporta cu mandrie proletara reducerea numarului de agentii.

Anonim spunea...

Apropos de economii, va rog sa verificati cati pensionari si pe ce salarii lucreaza inca, in Ministerul Muncii. Ar fi utila o intrebare in acest sens, in niciun caz 8 milioane, ci de la 40 milioane in sus.

Anonim spunea...

a desfiintat activitatea de ANES sau a desfiintat vreu post echivalent secretar de stat? nu a vrut PNL desfiintarea tuturor agentiilor (sau tocmai acolo e vreun preferat al dnei Pocora sau postul pe care-l vizeaza dsa in caz ca ajunge premier Crin)?

Anonim spunea...

sigur, tara arde si baba se piaptana

Anonim spunea...

Pai daca le luam la puricat, toate angentiile sunt indispensabile si nu mai desfiintam niciuna, nu mai dam nici un bugetar afara, ca toti au treburi importante de facut prin agentii si ministere. Din partea mea, sa le desfiinteze pe toate, si vreo cateva ministere!

Amalia spunea...

Iti sugerez sa scrii mai multe despre feminism, despre principii, istorie etc. Pentru ca s-au strans la mine pe blog niste specimene care critica feminismul si feministele, dar habar nu au cu ce se mananca. Ceva de tipul "adevarat" si "fals".
Poti sa mai vorbesti si despre rezultate ale unor studii feministe. E o incultura pana la cer...

Liliana Popescu spunea...

deci, cum stam la ora aceasta cu "mecanismul national"pentru promovarea drepturilor si intereselor femeilor? simpla directie in Ministerul muncii plus comisii parlamentare pe egalitatea de sanse? exista vreun materail recent, vreo analiza in sensul acesta?