luni, 19 iulie 2010

Drama Mădălinei, drama femeii moderne

Sâmbăta trecută, pe la ora prânzului, pe Realitatea tv s-a dezbătut subiectul dramei Mădălinei Manole ca dramă a femeii moderne.

La discuţie au participat prof. Mihaela Miroiu, expresivă şi cu comentarii interesante ca întotdeauna, Daciana Sârbu de la PSD, preocupată din ce în ce mai mult de situaţia femeilor din România (şi ăsta e un lucru foarte bun) şi Monica Tatoiu, femeie de afaceri, pe care o ştim prea bine, care de data asta a fost mai puţin mahalagioaică şi pe alocuri simpatică, deşi n-ai cum să nu te iei cu mâinile de cap când recurge la stereotipii şi văicăreli.

Printre problemele care apasă pe umerii femeilor din România s-a amintit de discriminare, pierderea locurilor de muncă - femeile fiind mult mai afectate de disponibilizările din sectorul bugetar - , reclamele degradante şi denigratoare la adresa femeii ce abundă la tv şi pe stradă, lipsa educaţiei pentru viaţa privată, copii neprimind în şcoală noţiuni despre ce înseamnă să fii părinte, să fii căsătorit, divorţat. La acestea se adaugă neimplicarea bărbaţilor în treburile gospodăreşti şi de îngrijire a copiilor şi lipsa grădiniţelor, creşelor, a banilor pentru bone.

Una din concluzii a fost că presiunea psihologică asupra femeilor din ziua de azi este incomparabil mai mare decât asupra bărbaţilor. Femeilor moderne li se cere să performeze ca soţii, mame, fiice şi totodată să fie competitive pe piaţa muncii, în timp ce bărbaţii de cele mai multe ori nu-şi asumă responsabilităţi egale în cuplu şi se pretind ocupaţi la serviciu când în familie apare un copil.

Mai jos puteţi viziona câteva extrase din emisiune:








Niciun comentariu: