joi, 10 decembrie 2009

Record de premii Nobel pentru femei în 2009

Anul acesta, cinci din cei 13 câştigători ai premiilor Nobel sunt femei. Este, dacă am înţeles bine, un record în istoria premiilor Nobel. Ne bucurăm că printre femeile premiate se numără şi Herta Müller, românca de etnie germană, câştigătoare a premiului Nobel pentru Literatură, prezentă azi la ceremonia oficială de la Stockholm alături de ceilalţi câştigători.

Tot pentru prima oară în istorie, anul acesta o femeie a luat premiul Nobel pentru Economie. Este vorba de Elinor Ostrom, care a împărţit premiul cu colegul său Oliver E. Williamson.

În toată istoria de 108 ani a premiilor Nobel, din cei 822 de câştigători doar 40 au fost femei, jumătate din acestea în ultimele două decade.


Linkuri:

Nobel Prizes honor a record 5 women in 2009

Herta Müller recibe el Nobel por el valor literario de su oposición a la dictadura comunista

Un comentariu:

Alexandrina spunea...

Intr-adevar, e un record prezenta atator femei printre laureatii premiului Nobel si asta dovedeste ca accesul femeilor la cultura/informatie naste performante comparabile. As mentiona ca mrs Muller se considera nemtoaica de origine romana, nicidecum romanca de etnie germana. Cred, citindu-i cartile, ca asociaza cumva rautatea comunistilor cu cea a romanilor... asa ca, nu prea as trage spuza pe turta noastra in cazul ei.