joi, 17 decembrie 2009

Andreea Vass (PD-L): „Nu excludeţi femeile din următorul Guvern!”

Pe ultima sută de metri înaintea formării noului guvern, o voce din PD-L, Andreea Vass, consiliera premierului Boc pe probleme economice, lansează un îndemn pe blogul personal: „Nu excludeţi femeile din următorul Guvern!”

Vass expune 10 motive mari şi late pentru care această problemă a excluderii constante a femeilor din treburile politicii ar trebui să devină un subiect prioritar, de luat în seamă la formarea unei noi echipe guvernamentale.

Argumentele sale le puteţi citi aici.

La finalul expunerii, Andreea Vass se întreabă dacă PD-L va avea puterea să facă istorie, spărgând misoginismul din interiorul partidului şi din afara lui.

Bine spus, bine argumentat, vă recomand să-i citiţi articolul.

Andreea Vass e de admirat pentru tenacitatea cu care se bate pentru ideile sale, multe de neînţeles pentru majoritatea colegilor săi de partid. E de admirat şi pentru că, spre deosebire de multe alte femei din politica românească, nu fuge de identitatea sa de femeie, nu adoptă discursul majorităţii, cel care ignoră cu nonşalanţă faptul că în România a fi femeie înseamnă mai puţine oportunităţi decât a fi bărbat şi multe bariere greu de depăşit. Andreea Vass a fost cea care s-a încăpăţânat anul trecut să fie inclus în programul de guvernare al PD-L acel articol referitor la introducerea unei cote minime de reprezentare pentru femei în Parlament şi primele două linii ierarhice ale Guvernului – o temă de care fug bărbaţii de Stat din România, pentru că l-ar ameninţa scaunele!

Spre deosebire de Vass, multe doamne din politică se comportă în continuare ca şi cum n-ar fi o problemă cu reprezentarea femeilor. Ele au ajuns într-un fel sau altul pe nişte poziţii, mai mult sau mai puţin vizibile, mai mult sau mai puţin puternice, şi sunt la un moment în care a-şi asuma un discurs diferit de majoritatea politicienilor, bărbaţi, li se pare riscant. Pe deasupra, nici nu stăpânesc bine domeniul şi nu au forţa de a argumenta de ce femeile sunt în număr atât de mic în această sferă a puterii politice, darămite să propună soluţii.

Femeile din politică vor trebui să priceapă odată că dacă nu fac presiune, schimbarea nu va veni de la sine. Bărbaţii de Stat nu se vor ridica singuri de pe scaune pentru a le oferi lor locul pe poziţiile de putere.

Andreea Vass e printre puţinele care a înţeles că e cazul să fie mai fermă şi să pună pe tapet problema cu mai mult tupeu. Deocamdată e prematur să credem că recomandarea ei va avea vreun ecou la formarea echipei de guvernare. Dar în ziua în care şi alte femei competente din PD-L sau alte partide se vor deştepta şi vor revendica posturi pentru femei în conducerea ţării, atunci poate un demers de felul ăsta va avea puterea să schimbe unele lucruri.

Niciun comentariu: