luni, 11 mai 2009

Noul Cod Penal mai are o hibă

Hărţuirea sexuală aşa cum e prevăzută ea în noul Cod Penal este numai cea făcută la locul de muncă.
Aşa este reglementată hărţuirea sexuală şi în actualul Cod Penal, ceea ce reprezintă, din punctul meu de vedere, o limitare. Ea nu include şi alte posibile circumstanţe, de pildă hărţuirea sexuală a unei studente de către profesorul ei, ori a unei chiriaşe de către proprietarul casei în care locuieşte, ori hărţuirea sexuală a unei paciente de către doctorul care o tratează (sau invers, ea poate fi făcută şi de o persoană de sex feminin: hărţuirea unui student de profesoara lui, a unui chiriaş de proprietara casei, a unui pacient de doctoriţa care ar trebui să-l trateze, etc., sau mergând mai departe pe această logică, hărţuirea sexuală poate apărea şi între persoane de acelaşi sex). Practic mă gândesc că la prestarea oricărui tip de serviciu public poate apărea un caz de hărţuire sexuală, fără să existe un raport de muncă la mijloc.

Noul Cod Penal nu acoperă toate aceste posibile cazuri, ci se limitează în mod inexplicabil numai la relaţiile de muncă sau similare.
Art. 221 Hărţuirea sexuală
(1) Pretinderea, în mod repetat, de favoruri de natură sexuală, în cadrul unei relaţii de muncă sau a unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare dela 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

2 comentarii:

Ella spunea...

Corect!
apropo blogul meu nu l-ai pus pe lista ta hmmm nu iti place???:)

Tudorina spunea...

Geani,acusica remediem problema cu omisiunea blogului de España.:)