joi, 14 mai 2009

Ce crede o feministă despre Zinaida Greceanîi. Un răspuns pentru Alin Fumurescu

Alin Fumurescu de la Cotidianul scrie pe blogul său despre Zinaida Greceanîi, prim ministrul Republicii Moldova, şi se întreabă cum se împacă feminismul cu ideea de a promova astfel de femei în politică.

Unde văd eu o problemă este în a confunda feminismul cu susţinerea femeilor în politică, a oricărui tip de femei. Feminismul doreşte o îmbunătăţire a condiţiilor femeilor, a celor multe, din popor. Una din căile prin care acest ţel poate fi urmărit este să existe reprezentante la nivel politic, să existe femei acolo unde se fac legile, unde se alocă bugete şi se fac politicile publice. Deciziile politice nu sunt doar o gargară comentată la tv ci ele privesc viaţa tututor cetăţenilor, implicit a femeilor.

Dar pentru a vorbi de interesele cetăţenilor, în primul şi în primul rând e nevoie de democraţie. E nevoie ca drepturile fundamentale ale cetăţenilor, de orice sex, să fie respectate. Despre ce drepturi ale femeilor să vorbim atunci când nici ele, nici bărbaţii, nu se bucură nici măcar de drepturi fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare? Ce egalitate de şanse să promovezi într-o ţară în care oamenii sunt ridicaţi de pe stradă, bătuţi şi torturaţi?

Zinaida Greceanîi nu serveşte intereselor femeilor, în primul rând pentru că ea nu serveşte intereselor cetăţenilor Republicii Moldovei, femei şi bărbaţi. Din momentul în care a Greceanîi a trecut la ameninţări cu folosirea armelor împotriva manifestanţilor de la Chişinău şi-a pierdut orice legătură cu valorile democraţiei. Când un politician din orice ţară de pe glob e dispus să tragă focuri de armă împotriva propiilor cetăţeni pentru a-şi apăra scaunul e clar că avem o problemă de democraţie, de respectare a drepturilor omului.

Aş vrea să-l întreb pe Alin Fumurescu dacă, mergând pe logica lui, ar fi de acord să nu mai lăsăm puterea politică pe mâinile bărbaţilor pentru că există specimene precum Vladimir Voronin la putere în Republica Moldova?

3 comentarii:

son of alerik spunea...

O gandire precum cea a dl-ului Fumurescu este cel putin ingusta. Femeile in politica trebuie sustinute pentru ca sunt mai cerebrale, le lipseste orgoliul prostesc specific barbatesc si fac un efor dublu sa ajunga pe o pozitie de raspundere.

Imperialistu' spunea...

In februarie era buna madam Zinaida Greceanii, doar i-ai trantit si mutra comunista in articolul despre "egalitatea de sanse" din republica voronista. Acum, deodata, te-ai razgandit. Surprinsa, domnisoara, ca madam Gredeanii e doar un alt comunist? :)) =))

Son of ALerik> Daca as fi spus ca barbatii trebuie sa faca politica pentru ca sunt mai "cerebrali", nu emotivi precum sexul SLAB, as fi fost acuzat ca sunt misogin. IN schimb e perfect okay sa spui ca barbatii sunt mai putin cerebrali decat femeile. Ba ce adunatura simpatica!

Tudorina spunea...

Imperialistule, te repeti. Mi-ai mai trantit cu alta ocazie acuzatia ca o sustin pe Greceanii.
Te rog citeste articolul acela din februarie cu atentie si o sa vezi ca nu am scris nicaieri ca e buna. Am zis in schimb ca dimensiunea de gen e mai prezenta in R Moldova decat in Romania. Spuneam ca acest lucru se poate datora faptului ca PM este femeie.Intre timp dna Greceanii a dovedit veleitati dictatoriale si a amenintat cu moartea niste tineri. Ceea ce nu e ok.