miercuri, 20 mai 2009

Blocul Naţional Sindical va demara un proiect de mare anvergură pentru reducerea discriminărilor de gen pe piaţa muncii

Blocul Naţional Sindical va demara în următorii trei ani un proiect de 2,5 milioane de euro destinat reducerii discriminărilor de gen pe piaţa muncii, proiect finanţat din fonduri europene.

Multă lume, sunt convinsă din proprie experienţă de acest lucru, are impresia că pe piaţa muncii nu există nici un fel de discriminare a femeilor. La nivel individual discriminarea este deseori imperceptibilă iar orice situaţie dezavantajoasă a femeilor pe piaţa muncii este pusă pe seama împrejurărilor personale.

Din fericire există statistici care arată că diferenţele de salarii dintre femei şi bărbaţi sunt o regulă în majoritatea domeniilor. Există studii care arată că femeile au mai multe piedici în a avansa ierarhic şi în a-şi găsi un loc de muncă, în special atunci când au copii mici de crescut.

Pentru acelaşi număr de ore de muncă, lucrând în aceleaşi condiţii ca şi bărbaţii, femeile primesc în medie salarii cu 7,3% mai mici. Există domenii în care diferenţele de salarii sunt foarte mari:
- industria prelucrătoare (32,9%),
- intermedieri financiare şi asigurări (31,3%),
- comerţ ( 25,6%),
- hoteluri şi restaurante (23,9%),
- informaţii şi comunicaţii (17,7%),
- sănătate şi asistenţă socială (17,4%)
- învăţământ (16,0%).

Rata de ocupare a femeilor este semnificativ mai mică decât cea a bărbaţilor (51,7% pentru femei faţă de 64,9% pentru bărbaţi în condiţiile în care multe femei sunt ocupate în agricultură), iar accesul la funcţii de conducere superioare este mult mai dificil pentru femei. În plus, oricât de competente şi de pregătite ar fi din punct de vedere profesional, femeile din România sunt încă nevoite să accepte locuri de muncă sub nivelul lor de calificare, tributare unei mentalităţi ce le-a trimis “la cratiţă” chiar şi în ultimii 20 de ani. (Comunicat BNS)

Proiectul pe care îl va demara BNS este foarte mare. Va avea o parte de cercetare cu un eşantion de peste 100.000 de persoane din toată ţara, fiind cea mai mare cercetare făcută vreodată de o organizaţie non guvernamentală. În peste 5.000 de instituţii din ţară se va distribui un ghid pentru femei cu informaţii despre legislaţia în domeniul egalităţii de şanse, metode de reconciliere a vieţii familiale cu munca, etc., se vor organiza seminarii, se vor înfiinţa birouri de consiliere în fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare, se va face şi o campanie de sensibilizare în presa scrisă, radio şi tv.

În cele din urmă, proiectul va viza şi o mai mare implicare a femeilor în structurile de conducere ale sindicatelor. Nu ştiu care este situaţia exactă la ora actuală, dar de fiecare dată când văd la televizor negocieri între sindicate şi guvern, preşedinte, etc. mă frapează că liderii sindicali sunt în majoritate bărbaţi, chiar şi în învăţământ, un domeniu în care, dacă nu greşesc, lucrează în majoritate femei!

În alte ţări problema diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi este de mult timp dezbătută şi nu mai reprezintă o dezvăluire.

Urmăriţi un video făcut pe aceast subiect:



Niciun comentariu: