vineri, 20 martie 2009

O femeie, favorită la alegerile prezidenţiale din Slovacia


La alegerile prezidenţiale din 21 martie din Slovacia, printre favoriţi se numără şi o femeie, Iveta Radicova, de 52 de ani, clasată de moment pe poziţia a doua în sondaje, cu 30%, după preşedintele în exerciţiu, Ivan Gasparovic, cotat cu 50%.

Dacă Gasparovic nu reuşeşte să câştige din primul tur, se preconizează că Radicova, candidata SDKU - de centru dreapta, va strânge în cel de-al doilea tur din 4 aprilie voturile candidaţilor eliminaţi, fiind cel puţin la egalitate cu Gasparovic .

Ce înseamnă pentru societatea slovacă faptul că o femeie se află pentru prima oară printre favoriţii la fotoliul de preşedinte?

Jana Porubcova, psiholog la Universitatea UCM, spune că din cauza mentalităţilor tradiţionaliste persistente în această ţară ex comunistă, „mulţi cred că Slovacia nu este încă pregatită să aibă o femeie preşedinte, nici măcar femeile nu sunt".
.
Pe deasupra, Iveta Radicova, de profesie sociolog, şi-a atras antipatia clericilor catolici din cauză că nu a luat o poziţie clară împotriva avortului. Un episcop a afirmat că "cei care nu fac din crimă un păcat" pregătesc calea pentru "măcelari" ca Hitler sau Stalin.

Un alt preot, Jan Duda, cu rang de vicar, a criticat vehement faptul că Radicova nu este căsătorită cu partenerul ei, ci trăieste în concubinaj cu el:

"After the sudden death of her husband Stano Radic, Professor Radicova is living under the same roof with Mr. (Jan) Riapos, which constitutes living in sin. Maybe some people will laugh at me for being a man from the Middle Ages, but the truth is as I've described it," wrote Duda. (Sursa aici)

Niciun comentariu: