miercuri, 25 martie 2009

“În spatele marilor oameni sunt femei mari”...?

Lăudabilă iniţiativa Cotidianului de a scrie despre 21 de femei tari, adevărate modele de succes.Prima căreia i se dedică un articol este actriţa Anamaria Marinca.

Dar ... textul introductiv conţine o exprimare incalificabilă. O eroare cu atât mai gravă cu cât intenţia autorilor a fost de a scrie despre nişte persoane remarcabile.

"Sunt prea puţin glossy pentru revistele de profil şi prea serioase pentru a monopoliza noul prime time al mondenităţii. Cotidianul merge pe mâna lor, alegând 21 de femei de esenţă tare, puternice deopotrivă prin cariera şi biografia care le transformă în modele de succes. Uneori le găseşti şi în lumina reflectoarelor, cum e cazul celei dintâi dintre cele 21 de femei, Anamaria Marinca, actriţa care i-a siderat până acum pe toţi intervievatorii prin modestia ei. Alteori, le descoperi în umbra unei mănăstiri, lucrând, ca misionar, cu vieţaşi sau pilotând supersonice ori comandând plutoane de tancuri.Şi umbrele politicienilor scot la lumină celebra zicere potrivit căreia în spatele marilor oameni sunt femei mari. "(Cotidianul)

Credeam că se încheiase dezbaterea pe seama articolului lui CTP „Femeia nu e om”.

Şi îmi imaginasem că pentru mentalităţile secolului XXI, chiar şi într-o ţară precum România, a devenit foarte clar şi de netăgăduit că ...şi femeia e om, fraţilor şi surorilor!

Celebra zicere era că în spatele unui bărbat de succes se află o femeie puternică. Se zicea aşa pentru că de-a lungul istoriei, întrucât femeile aveau acces interzis la funcţiile de conducere datorită sexului lor, cele mai deştepte dintre ele reuşeau totuşi să-şi exercite influenţa prin intermediul bărbaţilor cu care se căsătoreau.

Dar în articolul din Cotidianul se face o împărţire dubioasă: oameni şi femei. Dacă textul este despre secolul XXI, mă întreb oare din ce secol provin autorii?

3 comentarii:

oceania spunea...

autorii in niciun caz nu provin din secolul XXI. ei inca mai sunt bantuiti de secolul XIX. probabil atunci cand au scris titlul nici macar n-au realizat ceea ce spun, atat de inradacinat e totul in mintea lor, in limbajul lor.

Anonim spunea...

Femeile nu sunt oameni ci niste animale inferioare. Si cretine. Ele trebuie strunite.
IAr voi sunteti niste feministe degenrate si analfabete.

Anonim spunea...

*degenerate

ps: Si inculte.